Jämför
Bilförsäkring

Vilken bilförsäkring är bäst? Hos Försäkrio kan du jämföra bilförsäkringar i Sverige med omdömen och viktig information.

Bäst Bilförsäkring

Topplista 2024

ica försäkring topplista

ICA Bilförsäkring

  • ICA:s bilförsäkring fick högst betyg av samtliga försäkringsbolag bland trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring utan tilläggsprodukter i Konsumenternas Försäkringsbyrås årliga jämförelse.
  • En fördel med ICA är att det kostnadsfritt inkluderar Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka i samtliga bilförsäkringar, båda är helt utan självrisk.
  • Om du är medlem hos ICA kan du få bonus på hela försäkringsbeloppet. Bilförsäkringen är i förhållande till vad som ingår bland de billigare försäkringarna.

LÄS MER 

hedvig-bilforsakring-topp

Hedvig Bilförsäkring

  • Hedvigs bilförsäkring hamnar högt upp på vår bilförsäkringslista av den enkla anledningen att försäkringen inkluderar bra villkor till ett billigare pris än konkurrerande försäkringar.
  • Bilförsäkringen har ingen bindningstid, låter dig reparera bilen på valfri verkstad samt erbjuder samma självrisk för yngre bilförare. Dessutom omfattar halv- och helförsäkring skydd för batterier i el- och hybridbilar.
  • Hedvig är ett av de snabbast växande försäkringsbolagen i Norden med över 100 000 kunder. Snabba ersättningar och de mesta kan skötas enkelt via deras app.

LÄS MER 

gjensidige-topplista-bilforsakring

Gjensidige Bilförsäkring

  • Gjensidige är störst inom sakförsäkringar i Norge men även populära här i Sverige, och då framförallt deras bilförsäkring. Konsumenternas oberoende jämförelse av bilförsäkringar gav Gjensidige helförsäkring Plus 4,6 av 5 i betyg.
  • Hos Trustpilot har Gjensidige fått 4 av 5 poäng baserat på nästan 5 000 kundrecensioner. Vad som sticker ut är deras snabba behandling samt vänliga bemötande enligt många kunder.
  • Ett par fördelar med Gjensidige bilförsäkring är att allriskförsäkring ingår, att stenskott repareras utan självrisk samt att krishjälp ingår oavsett vilken omfattning du väljer.

Bilförsäkring

Letar du efter en bra och prisvärd bilförsäkring? Jämför enkelt i lugn och ro med hjälp av Försäkrios jämförelse av bilförsäkringar. I Sverige är det lag om att du måste ha minst en trafikförsäkring när du äger en bil. Det är ett grundskydd som ersätter personskador i samband med en olycka samt viss skada på andras egendom om du skulle vara vållande till olyckan. Utöver trafikförsäkringen finns också halv- eller helförsäkringar som även skyddar maskinskador och andra typer av problem och olyckor som kan uppstå med bilen. Även om många bilförsäkringar är liknande kan det skilja en hel del mellan olika försäkringsbolag och därför är det viktigt att läsa på innan du tecknar en bilförsäkring.

Jämför bilförsäkringar

  • Helförsäkring
  • Halvförsäkring
  • Trafikförsäkring
Företag Totalpoäng Försäkring Recension Teckna
ica logo
8.6 av 10 ICA Försäkring Plus Läs recension SE DITT PRIS
hedvig logo
8.6 av 10 Hedvig Helförsäkring Läs recension SE DITT PRIS
gjensidige logo
8.1 av 10 Gjensidige Plus Kommer snart SE DITT PRIS
okq8 logo
8.1 av 10 OKQ8 Helförsäkring Kommer snart SE DITT PRIS
Evoli logo
8.1 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
moderna logo
7.9 av 10 Moderna Large Läs recension SE DITT PRIS
svedea logo
7.8 av 10 Svedea XL Läs recension SE DITT PRIS
folksam logo
7.8 av 10 Folksam Stor Läs recension SE DITT PRIS
paydrive logo
7.6 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
if logo
7.4 av 10 If Stor Läs recension SE DITT PRIS
trygg-hansa logo
6.8 av 10 Trygg Hansa Stor Läs recension SE DITT PRIS
lansforsakringar logo
6.6 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
Företag Totalpoäng Försäkring Recension Teckna
ica logo
8.6 av 10 ICA Försäkring Plus Läs recension SE DITT PRIS
hedvig logo
8.6 av 10 Hedvig Halvförsäkring Läs recension SE DITT PRIS
gjensidige logo
8.2 av 10 Gjensidige Plus Kommer snart SE DITT PRIS
okq8 logo
8.1 av 10 OKQ8 Halvförsäkring Kommer snart SE DITT PRIS
Evoli logo
8.1 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
folksam logo
8.1 av 10 Folksam Stor Läs recension SE DITT PRIS
moderna logo
7.9 av 10 Moderna Large Läs recension SE DITT PRIS
svedea logo
7.8 av 10 Svedea XL Läs recension SE DITT PRIS
paydrive logo
7.6 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
if logo
7.6 av 10 If Stor Läs recension SE DITT PRIS
trygg-hansa logo
6.8 av 10 Trygg Hansa Stor Läs recension SE DITT PRIS
lansforsakringar logo
6.6 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
Företag Totalpoäng Försäkring Recension Teckna
ica logo
8.9 av 10 ICA Försäkring Trafik Läs recension SE DITT PRIS
hedvig logo
8.6 av 10 Hedvig Trafik Läs recension SE DITT PRIS
gjensidige logo
8.1 av 10 Gjensidige Trafik Kommer snart SE DITT PRIS
okq8 logo
8.1 av 10 OKQ8 Trafik Kommer snart SE DITT PRIS
Evoli logo
8.1 av 10 Alla tillägg Läs recension SE DITT PRIS
moderna logo
7.9 av 10 Moderna Trafik Läs recension SE DITT PRIS
folksam logo
7.9 av 10 Folksam Trafik Läs recension SE DITT PRIS
svedea logo
7.5 av 10 Svedea Trafik Läs recension SE DITT PRIS
if logo
7.5 av 10 If Trafik Läs recension SE DITT PRIS
paydrive logo
7.4 av 10 Paydrive Läs recension SE DITT PRIS
trygg-hansa logo
7.1 av 10 Trygg Hansa Trafik Läs recension SE DITT PRIS
lansforsakringar logo
6.7 av 10 Länsförsäkringar Trafik Läs recension SE DITT PRIS
  • Poängskalan är 1.0 – 10.0, där 10.0 motsvarar den bästa försäkringen. Vi har undersökt fem olika delar av försäkringen: försäkringsvillkor, omfattning, försäkringstillägg, kundservice och rabatt. Varje del betygsätts och vägs sedan samman till en totalpoäng.
  • Priset för försäkringar kan variera en del mellan de olika försäkringsbolagen, framförallt när det gäller hel- eller halvförsäkring. Enklaste sättet att få svar på vilket bolag som du ska teckna din försäkring hos är genom att jämföra bolagen och de försäkringar de erbjuder.

Spara tusenlappar när du jämför bilförsäkringar

Oavsett om du tecknar en bilförsäkring för första gången eller om du tänker byta bilförsäkring är det en bra idé att jämföra olika alternativ. I Sverige är vi väldigt bra på att teckna en försäkring men dåliga på att byta när vi väl har en. Vanligtvis förnyas en bilförsäkring varje år och då justeras även premien baserat på nya omständigheter så som en äldre bil. Då finns det även möjlighet att byta försäkringsbolag för att få en lägre premie.

  • Innehåll – vad är viktigt för dig och vilka försäkringsalternativ uppfyller detta?
  • Tillägg – behöver du några tillägg eller större paket?
  • Rabatter – många försäkringsbolag erbjuder samlingsrabatter och andra typer av prisnedsättningar.
  • Pris kontra skydd – tänk på priset men glöm inte försäkringsskyddet.

En bra utgångspunkt i din jämförelse av bilförsäkringar är att läsa på vad du vill att försäkringen ska täcka. Då kan du fatta ett välgrundat beslut kring om du vill ha en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring samt vilka försäkringsbolag som uppfyller dina krav när det kommer till innehåll. Då kan du även se om du behöver några tillägg eller ett större paket. Har du redan ett försäkringsbolag för andra försäkringar så som olycksfall eller hemförsäkring kan du även titta på samlingsrabatter och andra typer av rabatter som försäkringsbolaget erbjuder. Då varje försäkringsbolag har ett eget sätt att räkna ut sina premier är det viktigt att jämföra olika försäkringar för att se vilken som är billigast i din situation. Tänk också på att det inte bara är priset som räknas utan priset i förhållande till vad försäkringen täcker.

Försäkrio
I våra prisjämförelser från 2024 såg vi att konsumenter från storstäder kunde spara i snitt över 2000 kr genom att byta bilförsäkring.

Billig bilförsäkring

Vad är då en billig bilförsäkring? Många hade säkert svarat trafikförsäkring, men om olyckan är framme kommer den inte täcka mycket för dig. Den ersätter skador du orsakar på annans egendom men ingenting på din egen bil. En billig försäkring är en försäkring där dina behov täcks och ersätts och där premien är rimlig i förhållande till vad du får. Du kan själv påverka till viss del om du till exempel kör kortare sträckor, väljer en högre självrisk, inte parkerar på gatan utan i ett garage och om du jämför bilförsäkringar för att hitta den billigaste. Ett annat sätt att spara pengar är en jämförelse av billån. Även här är det stor skillnad på de dyraste och billigaste alternativen för bästa billån.

Billigt via samlingsrabatter

Genom att samla alla försäkringar på ett och samma ställe går det att få samlingsrabatter. Många försäkringsbolag erbjuder mellan 5-20 % samlingsrabatt om du har exempelvis hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och bilförsäkring på hos samma bolag.

  1. 5-20 % samlingsrabatt – flera försäkringsbolag erbjuder en hög samlingsrabatt om du har många försäkringar samlade

För dig under 24 år

Du som är under 24 år väljer med fördel ett försäkringsbolag som har lägre eller ingen extra självrisk för unga förare. Ett exempel på detta är ICA som inte tar ut något extra kostnad om föraren som är under 24 år vållar en olycka.

Vad kostar en bilförsäkring?

Exempel på prisskillnader

Priset för en bilförsäkring beror på många faktorer. Genomsnittet i Försäkrios prisexempel är 220 kr/mån för en trafikförsäkring. Mellan den dyraste och billigaste trafikförsäkringen skiljer det sig ca 100 kr/mån.

För en halvförsäkring är istället genomsnittet något högre om 350 kr/mån. Här skiljer det sig istället nästan 200 kr/mån mellan den dyraste och billigaste halvförsäkring.

Den största försäkringen, helförsäkringen kostar i prisexemplet 650 kr/mån och här skiljer det sig 250 kr/mån mellan den dyraste och billigaste försäkringen.

Individuell prissättning

Tänk på att kostnaden för en bilförsäkring är individuell och beror på faktorer som är specifika för varje person. Därför är det svårt att säga att säga generellt vad en bilförsäkring kostar. Det finns däremot försäkringsbolag som sticker ut när det kommer till priset. Ofta är digitala försäkringsbolag med lägre omkostnader något bättre prissatta. Även försäkringar med hög självrisk har ett bättre pris.

Under rubriken hur räknas priset ut hittar du de främsta delarna som används vid uträkningen av din premie. Hur viktiga olika delar är beror på vilket försäkringsbolag du har att göra med och hur deras statistiska underlag ser ut.

Hur räknas priset ut?

Priset för en försäkring kan skilja mycket, inte bara mellan bolag men även beroende på vilken försäkring som du väljer att teckna. Trafikförsäkringen är billigast och helförsäkringen är dyrast. Men det beror även på årsmodell, bilmärke, din ålder, körsträcka per år samt var du bor i landet och var du parkerar bilen, på gatan eller i garaget. På grund av alla dessa faktorer kan det skilja mellan 3 000 kronor upp till 12 000 kronor per år.

1

Ålder

En avgörande sak som kommer påverka priset är försäkringstagarens ålder och bostadsadress. En vanlig åldersgräns som försäkringsbolagen använder sig av är 24 år. Är du yngre kommer du generellt sätt få betala en högre försäkringspremie. Anledningen är helt enkelt att fler olyckor sker med yngre förare som har mindre erfarenhet samt tar större risker.

2

Bostadsadress

Din bostadsadress är också en viktig faktor som kommer påverka priset. Högre priser om du bor i en större stad jämfört med mindre städer och glesbygdsområden. Anledningen är att mer trafik bidrar till större risk för en olycka och till viss del bilinbrott. En sak som kan sänka din försäkringspremie är om du har ett garage och billarm installerat vilket minskar stöldrisken.

3

Bilmodell

En av största faktorerna för premiepriset är kopplat till försäkringsobjektet – bilen. Här inkluderas bland annat bilens märke, modell, årgång och värde. Skillnaderna är stora för till exempel reparationskostnader av en BMW jämfört med en Fiat. Likadant gäller nyare och högre värderade bilar som ofta är dyrare att fixa om en olycka är framme. En dyrare bil kommer bli en större risk för försäkringsbolagen vilket höjer försäkringspremien.

4

Körhistorik

Är du en försiktigt bilförare? Då kan bilförsäkringen bli billigare för dig. På samma sätt kan priset bli högre om du varit inblandad i någon bilolycka under de senaste åren. För vissa bolag som till exempel Paydrive och Svedea kommer din körstil spela en väldigt stor roll när det kommer till försäkringspremien. Men även andra försäkringsbolag väger in din körhistorik och eventuella olyckor i premiepriset.

Bästa bilförsäkringen 2024?

Vilken är då den bästa bilförsäkringen? På den frågan finns det inget entydigt svar eftersom det beror på flera olika faktorer. Men de två viktigaste är dina behov och försäkringsbolagens förmåga att leverera en försäkring som täcker just dina behov. För att kunna utse bäst bilförsäkring 2023/2024 krävs det en grundlig jämförelse av tjänsterna som erbjuds av olika bolag, inklusive premier, rabatter och andra erbjudanden som kan påverka din kostnad.

Men även om innehållet i försäkringen samt dess kostnader är viktiga är de inte allt. Faktorer som kundbemötande och service är grundläggande för att ett företag ska ha nöjda kunder. Om du behöver utnyttja din försäkring ska hanteringen av ärendet löpa smidigt och du ska kunna känna dig trygg i att du får vad du betalat för. Läs därför gärna våra omdömen om de olika försäkringsbolagen och se vad andra tycker om deras förmåga att leverera säkerhet och service.

Den bästa bilförsäkringen i jämförelsen 2024 är (1) ICA Bilförsäkring, (2) Hedvig Bilförsäkring (3) Gjensidige Bilförsäkring (4) OKQ8 Bilförsäkring och (5) Evoli Bilförsäkring. Kriterierna är hämtade från betyg hos Konsumenternas försäkringsbyrå samt försäkringspriser och villkor.

Bäst bilförsäkring 2024 är följande:

  1. ICA Bilförsäkring – Höga betyg, prisvärd, trafikolycksfall inkluderat
  2. Hedvig Bilfösäkring – Lågt pris, samma självrisk för yngre förare, snabba ersättningar
  3. Gjensidige Bilförsäkring – Högt rankade av oberoende Konsumenternas
  4. OKQ8 Bilförsäkring – Populär bland OKQ8 medlemmar
  5. Evoli Bilförsäkring – Billig i jämförelsen, nischad för den försiktige
bäst bilförsäkring jämförelse

Bäst bilförsäkring – inte alltid den dyraste

Att du måste betala dyrt för att vara välförsäkrad är en helt felaktig uppfattning. Det är inte alltid den dyraste försäkringen som är den som klassas som bäst bilförsäkring. Här handlar det om vad försäkringen täcker, om det finns en mängd undantag så att du måste teckna tilläggsförsäkringar för att ha ett fullgott skydd, om självrisken är hög, om du måste ha någon specialförsäkring, bland mycket annat. Återigen handlar det om att du tar dig tiden att jämföra bilförsäkringar, det kanske till och med finns delar du kan välja bort för att sänka dina kostnader.

Bäst bilförsäkring för dig som kör lite mindre

Använder du bilen i mindre utsträckning? Bor du i stan och kör kortare sträckor? Då kan en smart bilförsäkring passa dina behov. En smart bilförsäkring, eller digital försäkring som det också kallas, är ett relativt nytt fenomen där du delar din kördata och på så sätt får en skräddarsydd prissättning. Eftersom försäkringsbolaget har koll på hur mycket bilen används behöver du endast betala för de mil du faktiskt kör. Denna typ av försäkring lämpar sig därför väldigt bra till bilförare som kör lite mindre och vill att det ska speglas i månadspremien.

Kör säkert och sänk månadskostnaden

En smart bilförsäkring tar också hänsyn till fler faktorer än antalet mil för att få ner priset ännu mer. Ett exempel på detta är Paydrive som använder sig av din bildata för att avgöra hur säker du är som förare. Att du kör långsammare i kurvor, skippar snabba accelerationer och inbromsningar är ett par av körbeteenden som ligger till grund för vilken körstil du tillägnas. Här belönas säker körning med ett lågt pris och bra tips om du skulle behöva justera din körning.

smart-bilforsakring

Vad ingår i en bilförsäkring?

Vad som ingår i en försäkring beror helt och hållet på vilken försäkring som du tecknar. En helförsäkring ger mer skydd och ersätter mer än den obligatoriska trafikförsäkringen. Låt oss titta närmre vad som vanligtvis ingår i de olika försäkringarna som erbjuds, observera att det kan skilja sig åt mellan de olika försäkringsbolagen.

Trafikförsäkring

Eftersom det är lagstadgat att ett fordon som är registrerat och framförs på allmänna vägar ska ha en trafikförsäkring har du alltid ett visst grundläggande skydd om du har denna försäkring, men jämför trafikförsäkring hos de olika bolagen. Den ersätter de skador på personer och egendom som du har orsakat. Men den täcker inga reparationer på ditt eget fordon. Tidigare hade i princip alla försäkringsbolag samma täckning men idag kan det skilja så för att hitta bäst trafikförsäkring för dig, läs på.

bilolycka försäkring

Halvförsäkring

En halvförsäkring är ett alternativ om din bil är något äldre eller om den är så ny att du fortfarande har vagnskadegaranti från tillverkaren. Denna försäkring innehåller trafikförsäkringen, samt oftast stöld-, glas-, brand- och räddningsförsäkring. Det ingår också vanligtvis en rättsskyddsförsäkring som täcker kostnaderna om du behöver ett juridiskt ombud vid en eventuell tvist, samt en maskinskadeförsäkring som ger ersättning om din motor går sönder. Ibland täcker den även vissa elektroniska defekter.

Men denna försäkring är oftast tidsbegränsad och slutar gälla efter att bilen är ett visst antal år gammal eller har gått ett visst antal mil. Det är viktig att du jämför halvförsäkring eftersom vad som ingår kan skilja en del mellan de olika bolagen. Vilken som är bäst halvförsäkring för dig är återigen styrt av dina behov och vad du får för skydd.

Helförsäkring

I en helförsäkring ingår vanligtvis samma skydd som i halvförsäkringen, det vill säga rättsskyddsförsäkring samt brand-, stöld-, glas- och räddningsförsäkring. Även här ingår en maskinskadeförsäkring som ger ersättning om din motor går sönder, samt för vissa elektronikskador. Det som utökas i en helförsäkring är vagnskadeförsäkringen. Det är anledningen till att du oftast bara behöver en halvförsäkring om du har en ny bil, eftersom den normalt har en vagnskadegaranti.

Bäst helförsäkring får du om den täcker så mycket som möjligt utan att du behöver teckna några tilläggsförsäkringar. Här gäller det att läsa villkoren noggrant och det är också viktigt att du jämför helförsäkring mellan olika bolag. Helförsäkring är ett omfattande skydd som ofta är vad försäkringsbolagen själva försöker sälja in.

  • Observera att extrautrustning (exempelvis fälgar eller musikanläggning) visserligen ingår i stöldskyddet både för halv- och helförsäkring men när det gäller extrautrustning finns det oftast ett maxbelopp. Kontrollera därför vad som gäller innan du investerar i dyra fälgar eller annan extrautrustning.

Tilläggsförsäkringar

Även om du väljer en helförsäkring som ska täcka det mesta är det inte säkert att den täcker allt och de flesta försäkringsbolagen erbjuder då olika tilläggsförsäkringar som kan utöka ditt skydd. Om du är i behov av dem eller inte beror lite på var du kör, var du parkerar samt om du behöver tillgång till en bil dagligen. Tänk dig därför för en extra gång innan du tecknar en tilläggsförsäkring som du kanske aldrig kommer utnyttja.

De 4 vanligaste tilläggsförsäkringarna är:

  1. Vägassistans – är ett väldigt populärt tillägg vilket ger dig bärgning till närmaste verkstad om något hänt med bilen.
  2. Kollision med djur – ett smart tillägg för boende i vissa delar av landet som ger en reducering av självrisken om du krockar med ett djur.
  3. Skadegörelse och parkeringsskador – det här tillägget ger dig en reducering av självrisken vid skadegörelse och parkeringsskador.
  4. Hyrbil – det ger dig rätt till ersättning för hyrbil om din bil måste in på reparation eller om olyckan varit framme och du plötsligt står helt utan bil.

Specialförsäkringar

De flesta försäkringsbolag erbjuder olika specialförsäkringar som skiljer sig något från de traditionella försäkringarna som du kan teckna för din bil.

Märkesförsäkring – En specialförsäkring som många bolag erbjuder idag är märkesförsäkringar som enbart gäller för ett specifikt bilmärke (annars vanligt hos t.ex. båtförsäkringar). Om du till exempel har en Volvo eller en Tesla, kolla upp och se vad den försäkringen ger för skydd i jämförelse med traditionella försäkringar.

Entusiastförsäkring – En annan specialförsäkring som erbjuds är för veteranbilar, även kallad entusiastförsäkring. Här finns det mycket specifika krav som att bilen ska vara mycket gammal, den ska vara i originalskick, inte köras mer än ett visst antal mil per år och den övriga tiden ska den förvaras i garage. Men precis som med alla andra försäkringar kan villkor, kostnader och regler variera mellan olika försäkringsbolag.

Det finns också ”speciella” bilförsäkringsbolag som till exempel Paydrive som mäter körstil och mil. Allting sker digitalt via deras hemsida och app. Denna typ av bilförsäkringar är en trend som troligtvis kommer öka med tiden.

Byta Bilförsäkring

Det finns flera saker som kan vara viktiga att tänka på när du ska byta till en annan bilförsäkring. Nedan har vi tagit fram tre punkter som kan vara extra viktiga att tänka på när du ska byta från en bilförsäkring till en annan.

1. Koll på huvudförfallodag

Att hålla koll på din huvudförfallodag är viktigt av flera anledningar. I Sverige är det lag att ha en trafikförsäkring och om du inte har en sådan och inte har ställt av bilen så utfaller en trafikförsäkringsavgift till trafikförsäkrings-föreningen. Denna är dyr och det kan snabbt handla om mycket pengar. Om du håller koll på när din försäkring förfaller kan du enkelt byta försäkring i samband med en ny period. I regel är försäkringstiden för en bilförsäkring ett år.

2. Säg upp ditt gamla avtal

Ett vanligt misstag vid försäkringsbyten är att man glömmer säga upp sin gamla bilförsäkring. Se därför till att du säger upp ditt gamla försäkringsavtal. Det är vanligt att det vid en ny försäkringsperiod skickas en faktura, om du betalar denna så godkänner du ytterligare en försäkringsperiod. Ring eller maila istället försäkringsbolaget och be om en bekräftelse om uppsägning. På så sätt är du helt säker på att försäkringen kommer att sägas upp.

3. Jämför nya bilförsäkringar

Se till att teckna din nya försäkring innan den gamla går ut. Tänk också på att välja en försäkring som passar till ditt fordon och din specifika situation. Många tar ett försäkringsbolag som de har använt tidigare, exempelvis hemförsäkring. Men eftersom olika försäkringsbolag sätter upp sina egna variabler för prissättning, kan det skilja mycket på premien mellan olika bolag där samma saker ingår.

Bilförsäkring till en ny bil

När du köper en ny bil så kan du tänka lite annorlunda mot om du köper en begagnad bil. Med nya bilar ingår i regel en vagnskadegaranti i tre år. En vagnskadegaranti täcker vanligtvis skador som uppstår vid både singelolyckor och trafikolyckor där ingen annan bil är inblandad. Den ersätter också skador som skadegörelse och andra yttre olycksfall.

Har du koll på vagnskadegarantin?

Vagnskadegarantin gör att du med en ny bil ofta bara behöver köpa en halvförsäkring för att få samma skydd som med en helförsäkring. Efter att vagnskadegarantin sedan upphör så uppgraderar du bara försäkringen till en helförsäkring för att behålla samma skydd, alternativt låter den vara kvar som en halvförsäkring. Skillnaden på helförsäkring och halvförsäkring kan vara ett relativt stor i pris och detta är en fördel som många glömmer av att de får när de köper en ny bil. Tänk bara på att undersöka vad din vagnskadegaranti täcker så att den verkligen kompletterar helförsäkringen.

ny bilförsäkring

Märkesförsäkring till din bil

Audi Bilförsäkring

Om du letar efter en bilförsäkring till din Audi finns det många alternativ att välja mellan. Förutom att Audi har en egen märkesförsäkring, Audi Försäkring som är en del av IF försäkring så finns det många andra bilförsäkringar att välja mellan också. Frågan är om du ska nöja dig med en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring?

audi-logotyp

Volvo Bilförsäkring

Volvo är ett av de allra vanligaste bilmärkena i Sverige och det finns gott om försäkringsalternativ för bilen. Volvo har också en egen märkesförsäkring som heter Volvia där det både finns möjlighet att teckna försäkring för både nya och gamla bilar. Förutom Volvia finns det också många andra försäkringsalternativ att välja mellan. Om du har köpt en ny Volvo kan det vara bra att tänka på att en halvförsäkring ofta ger samma skydd eftersom nybilsgarantin kompletterar den.

volvo-logo

Volkswagen Bilförsäkring

Volkswagen är det näst vanligaste bilmärket när det kommer till antal sålda bilar i Sverige. Volkswagen har en egen försäkring märkesförsäkring som heter Volkswagen bilförsäkring. Denna är en del av If försäkringar som är ett av Sveriges största försäkringsbolag. Samtliga försäkringar som jämförs på den här sidan går att teckna med en Volkswagen bil.

volkswagen-logo

Kia Bilförsäkring

Kia var förvånansvärt nog det tredje vanligaste bilmärket som registrerades 2019. Kia har ett bra ryckte om sig att ha lite motorproblem vilket gör att försäkringspremien ofta är lite billigare. Kia har en egen märkesförsäkring som heter Kia bilförsäkring. Även Kias märkesförsäkring är en del av If försäkringar.

kia-logo

Toyota Bilförsäkring

Toyota är likt Kia bilmärke som är känt för att ha få motorproblem. Dessutom är Toyota ett märke där det registreras få anmälningar till försäkringsbolagen överlag i förhållande till många andra bilmärken. Detta innebär också att försäkringspremien brukar vara låg för Toyotabilar. Toyota har en märkesförsäkring som heter Toyota bilförsäkring och är ett samarbete mellan Toyota och Länsförsäkringar.

toyota-logo

Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?

Som tidigare nämnt är det i Sverige krav på att en bil (och även mc-försäkring) ska ha en trafikförsäkring som täcker personskador, både dina och andras, och till viss del skador på andra personers egendom. Däremot täcker inte denna försäkring din bil och de skador du fått på den om du vållat olyckan. Trafikförsäkringen är ett grundläggande skydd för att du ska få köra på allmänna vägar. Om du kör oförsäkrat får du betala böter, vilket är 119,43 kronor per dygn enligt Trafikförsäkringsföreningen (2019-04-01). Något som kan bli kostsamt i längden.

5 saker att tänka på när du väljer bilförsäkring

När du ska välja bilförsäkring handlar det inte bara om att jämföra bolag och deras försäkringar, oavsett om du ska teckna ny, byta bolag eller byta upp dig. Du måste även sätta dig in i de olika slags försäkringarna du kan teckna, samt eventuella tilläggsförsäkringar och specialförsäkringar. För att underlätta för dig har vi listat fem viktiga saker att tänka på innan du väljer din bilförsäkring.

1

Försäkringsinnehåll

Jämför vad de olika bilförsäkringarna innehåller. Det handlar oftast om trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring, men det kan skilja sig något mellan olika försäkringsbolag. Se vad de täcker och inte täcker och om det behövs tilläggsförsäkring för att du ska ha fullgott skydd. Har du en nyare bil kanske du redan är försäkrad till viss del via vagnskadegarantin.

2

Premier & självrisk

Jämför vad de olika försäkringarna kostar, främst priset och självrisken. Priset, det vill säga premien, är din löpande kostnad för bilförsäkringen. En tumregel är att ju mer försäkringen täcker desto högre premie, men också lägre självrisk. Det innebär att en trafikförsäkring som har den lägsta premien har en högre självrisk och en helförsäkring, som är den dyrare försäkringen, har en lägre självrisk.

3

Villkor

Läs villkoren! Precis som med alla andra avtal ska du läsa det finstilta för att kunna jämföra vilka undantag som finns, vilken bindningstid du har, vilka regler som gäller om du vill säga upp försäkringen samt ångerrätt. Försäkringsvillkoren skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen därför är det alltid bra att undersöka varje försäkringsbolag.

4

Framförhållning

Se till att du är försäkrad från första dagen du har bilen i din ägo. Det är olagligt att köra en bil utan försäkring, men även om du har en trafikförsäkring ska du inte vänta med att teckna en halv- eller helförsäkring om du tänkt göra det. Du kan inte få ersättning för skador som uppstått innan du tecknade din försäkring.

5

Uppsägningstid

Sist men inte minst, om du redan har en försäkring – glöm inte att säga upp den om du tecknar en ny. Att ha två försäkringar på en bil kostar pengar, och det är bara en som gäller om du behöver utnyttja den.

Frågor och svar om bilförsäkring

  • Måste jag ha en bilförsäkring?

    Ja det måste du. Enligt lag måste du ha minst trafikförsäkring om din bil är registrerad och körs på allmänna vägar. Skulle du däremot ställa av din bil krävs ingen försäkring, men en del bolag erbjuder avställningsförsäkring, även kallad garageförsäkring, där till exempel stöldskydd ingår. Det kan trots allt hända olyckor även om bilen är avställd.

  • Vem ska bilförsäkringen tecknas på?

    Svaret är den personen som står som ägare av bilen. Det går därför inte att skriva den på någon annan i familjen som eventuellt erbjuds en lägre försäkringspremie. Den som äger bilen ska enligt försäkringsbolagen också vara den personen som kör mest och använder bilen till störst del. Det är dock bra att känna till att om du lånar ut bilen en kortare tid kommer försäkringen fortfarande gälla.

  • Hur länge gäller en bilförsäkring?

    En bilförsäkring löper årsvis, ett så kallat försäkringsår, vilket är 12 månader. Om du inte vill byta försäkringsbolag eller ändra din försäkring fortsätter du bara att betala på din nuvarande försäkring så löper den ett år till. Du behöver alltså inte teckna ett nytt avtal

  • Hur beräknas priset på en bilförsäkring?

    Alla premier sätts utifrån en riskbedömning som varje försäkringsbolag gör utifrån viss statistik och vissa faktorer. Till exempel klassas en bil i ett index beroende på statik om olyckor, stölder etcetera vilket alla försäkringsbolag tar del av när de sätter priset på en försäkring. Sedan har försäkringsbolagen ett eget indexsystem där var du bor påverkar, om det är ett lugnt område med lite stölder, singelolyckor, och liknande. Sedan beror det på hur länge bilägaren har haft körkort, vad för skydd bilen har, om du parkerar i garage eller på gatan med mera. Det är alltså inte lätt att räkna ut en premie själv.

  • Varför får yngre förare så högt pris?

    Det handlar om en riskbedömning som försäkringsbolagen gör och där yngre bilförare enligt statistiken råkar ut för fler olyckor och skador än vad äldre bilförare gör.

  • Gäller försäkringen när jag bilar i Europa?

    Ja generellt så gör den det om du inte är borta längre än 6 månader. Kontrollera dock villkoren för din försäkring innan du reser.

  • Vad händer med försäkringen vid försäljningen av bilen?

    I Sverige kommer Transportstyrelsen att meddela inblandade försäkringsbolag när bilen byter ägare. Det betyder att du slipper säga upp bilförsäkringen och att överbliven premie går tillbaka till ditt bankkonto. Har du inget bankkonto kopplat hos ditt bilförsäkringsbolag bör du kontakta dem så att premien kan betalas tillbaka.

  • Vad är en smart bilförsäkring?

    Digitala bilförsäkringar eller som det också kallas är ett relativt nytt fenomen på marknaden. Att en bilförsäkring är digital betyder vanligtvis är det att försäkringsbolaget antingen med en app eller med en box som använder GPS eller är inkopplad till bilen mäter hur många mil du har kört. Du får därför en rabatt om du kör färre mil under ett år.

    En smart bilförsäkring tar hänsyn till fler faktorer än antalet mil. Ett exempel på detta är Paydrive som använder sig av din bildata för att avgöra hur säker du är som förare. Gör du exempelvis inga snabba accelerationer eller inbromsningar, kör långsammare i kurvor och visar på andra säkrare körbeteenden så betalar du också ett lägre månadspris.

    I Modernas smarta försäkring så får du också feedback efter varje körning där du exempelvis får en röd mätare vid riskfyllt körbeteende och en grön vid säkert. Med en smart digital försäkring kan alltså den som har ett säkert körbeteende och kör få mil få en rejäl rabatt.

  • Vad är självrisken vid krock med djur/vilt?

    Om du råkar ut för en bilolycka med djur/vilt täcks generellt av vagnskadeförsäkringen om villkoren uppfylls. Vagnskadeförsäkring ingår i helförsäkring och ersätter skador som uppståt på din bil från antingen en bilolycka eller yttre påverkan. Försäkringsbolagen har olika villkor när det kommer till självrisk vid kollision med ett djur. Det kan vara så att du slipper helt betala självrisk vid viltkollision.

    Har du halvförsäkring?

    Ibland går det att få en viss ersättning även om du inte har vagnskadeförsäkring till bilen. Istället brukar det krävas vissa tillägg antingen specifik för viltkollision eller mer omfattande.

    Tänk på polisanmälan

    Enligt lag är du skyldig att polisanmäla en kollision mellan ett motorfordon och större vild så som älg eller rådjur.

  • Jämför bilförsäkring utan telefonnummer

    Vill du jämföra bilförsäkring utan telefonnummer? Eller så kanske du bara är trött på påträngande försäljare som ringer i tid och otid. På Försäkrio kan du läsa mer om vad de olika bilförsäkringarna erbjuder utan att behöva skriva in ditt telefonnummer. Jämför i lugn och ro och klicka vidare till försäkringsbolagen du vill jämföra pris hos. 

  • Jämför bilförsäkring utan personnummer

    Vill du jämföra bilförsäkringar utan personnummer? På Försäkrio kan du enkelt jämföra villkor och omdömen hos de olika försäkringsbolagen utan att skriva in ditt personnummer. Ta din tid, gå igenom villkor och klicka vidare till försäkringsbolaget som passar dig. Det är först när du vill få ett prisförslag som du kommer att behöva skriva in ditt personnummer hos försäkringsbolaget.

Försäkrio
Logo